Jak zrobić dobry sernik na zimno i przechowywać pierniki przez cały rok?

Jak zrobić dobry sernik na zimno i przechowywać pierniki przez cały rok?

Nie każdy chce piec domowe ciasta. Jednak kto powiedział, że trzeba ciasta piec? Mogą być one robione na zimno, jak sernik. Przepisy na serniki na zimno wykazują się ogromem pomysłowości i kreatywności, a przy tym, są to proste ciasta. Wystarczy trzymać się kilku zasad.

Podobnie w przypadku przechowywania pierników. Pieczenie pierników nie jest już takie proste, ale nadal jest przyjemne i nie powinno sprawić ono trudności. Jednak przepisy na pierniki nie mówią o tym jak przechowywać pierniki, zwłaszcza te, które potrzebują leżakowania. Rozwiążemy tę sprawę.

Zasady robienia sernika na zimno

  1. Najważniejszy jest odpowiedni twaróg. Większość osób w przypadku serników na zimno sięga po serki homogenizowane, co znacznie ułatwia pracę. Jednak możesz zrobić sernik na zimno ze zwykłego twarogu, musisz jednak trzykrotnie go zmienić, aby ciasto było delikatne i gładkie.
    2. Serniki na zimno powinny mieć spód. W ich przypadku najczęściej jako spód służą biszkopty, herbatniki, płatki kukurydziane wymieszane z czekoladą, pokruszone herbatniki z wiórkami kokosowymi z cukrem i roztopionym masłem lub zwykłe kruche ciasto, krakersy, słone precle. Ogólnie wyobraźnia nie ogranicza, trzeba jednak pamiętać, by spód był raczej kruchy i nie rozmiękł za szybko od masy serowej.
    3. Sernik na zimno wymaga żelatyna, która ścina masę serową, nadając jej charakterystycznej konsystencji i struktury. Najlepiej do ciast używać żelatyny w listkach, która rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, a także nie pozostawia grudek.
    4. Popsuta konsystencja w przypadku serników na zimno wynika najczęściej z pośpiechu. Jeśli warstwy nie zdążą gęstnieć ciasto może trudno się kroić. Podobny problem wynika przy galaretce – za wczesne jej wylanie może być powodem zepsucia warstw pod nią, pod kątem konsystencji. Dlatego galaretkę należy wylewać już schłodzoną, na ścięty żelatyną sernik.
    5. Niektóre owoce mogą zapobiegać wiązaniu się żelatyny. Są to kiwi, ananas i mango. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z tych owoców w swoim serniku zanim zalejesz je galaretką sparz je na chwilę we wrzątku.

Jak przechowywać pierniki?

  1. Przechowywanie pierników jest ważne, gdyż dobrze zachowany wypiek może być dobry do zjedzenia nawet kilka miesięcy po upieczeniu. Jest to również ważne z tego powodu, że duża część pierników potrzebuje leżakowania, aby nabrać pulchności i smaku.
    2. Pierniczki – ciasta korzenne – najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce. Kilka dni przed podaniem – na przykład podczas Świąt Bożego Narodzenia, dobrze jest włożyć do środka kawałek jabłka, po czym codziennie wymieniać. Dzięki temu ciasteczka zmiękną, staną się wilgotne i nabiorą aromatu jabłek.
    3. Pierniki najlepiej przechowywać w plastikowym pojemniku na żywność z uszczelką. Do nich również można włożyć kawałek jabłka.
    4. Aby piernik zmiękł szybko można go włożyć do miski lub naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do kuchni lub innego wilgotnego pomieszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *